Een opleiding volgen op latere leeftijd gebeurt tegenwoordig steeds vaker. Het is eigenlijk ook heel gek, we verwachten van mensen dat ze op jonge leeftijd kiezen voor een levenslange baan. Het is helemaal niet raar dat je na een aantal jaar wat anders wilt. Misschien wil je wel een gehele carrière change, of misschien wil je wel doorgroeien binnen je huidige baan. Wat de reden ook is de opleidingsmogelijkheden voor volwassenen zijn tegenwoordig makkelijk te vinden en van goede kwaliteit. Niet langer ben je gebonden aan een baan die je eigenlijk niet wilt. Het hoeft tegenwoordig ook niet duur te zijn er zijn heel veel manieren om een opleiding te financieren. Zo biedt de rijksoverheid opleiding aan. Deze zijn vaak deels of zelfs geheel gratis!
Hoe werkt de volwassenenopleiding?
Een volwassenenopleiding verschilt enorm met de opleiding van je kinderen of de opleiding die je je herinnert uit je eigen studententijd. Volwassenen Opleidingen worden vaak in voltijd, deeltijd of duale vorm aangeboden. Voltijd zijn volledige opleidingen die net zolang duren als de reguliere opleiding. Deze zullen vaak één keer per week een les moment hebben op locatie. De rest zal je thuis via zelfstudie moeten regelen. De deeltijdopleiding duurt vaak een stuk langer omdat je deze de ‘helft’ van de tijd volgt. Je zal vaak één keer per maand een les moment hebben. Er is ook nog een duale vorm. Bij deze vorm leer en werk je tegelijkertijd. Deze optie wordt vaak aangeboden in de zorg en is erg makkelijk wanneer je wilt doorgroeien binnen je huidige functie.
Hoe financier je een opleiding?
Wat zijn de financieringsopties wanneer je bijvoorbeeld een bbv opleiding wilt doen? Ook voor volwassenen zijn er verschillende financieringsopties. Er is bijvoorbeeld een levenlang een optie. Wanneer je hier gebruik van maakt, kun je geld lenen om je opleiding te financieren. Een andere goedkope optie is het leren op kosten van het bedrijf waar je werkt. Wanneer je door wilt groeien in je baan, zal soms je baas mee betalen aan de opleiding. In bepaalde gevallen kun je de kosten voor je opleiding ook aftrekken van je belasting aangifte. De meeste opleidingen kunnen ook in delen betaald worden. Hierdoor wordt de financiële last verdeeld over meerdere tijdsperiode.
Waar let je op bij het kiezen van een opleider?
Er zijn heel veel aanbieders van opleidingen te vinden. Vooral online zullen er veel opleiders te vinden. Wanneer je een opleiding vanuit je werk vind zal je baas vaak een opleider zoeken die geschikt is. Wanneer je zelf moet zoeken kan het internet je hierbij helpen. Wanneer je een opleider kiest moet je goed naar de website kijken. Zoek bijvoorbeeld naar een brochure voor je opleiding en lees alle informatie op de website. Zo zal je een goed beeld krijgen van de opleider. Wat ook heel erg belangrijk is, is dat je onafhankelijke recensies kijkt. Hier zal je informatie uithalen die nergens op de website kan vinden. Mensen
vertellen je hun ervaringen direct. Dit kun je ook via een forum vragen aan mensen. Op deze manier krijg je de reacties meteen binnen! Het is ook verstandig contact op te nemen met de opleider, op deze manier kan je alles vragen.