Als bedrijf of organisatie kun je vastzitten aan bepaalde gewoontes, als het ware vastgeroest. De koers van de hele organisatie hang hier vaak aan vast. Toch heeft deze koers lang niet altijd toegevoegde waarde. Dit kan komen doordat de tijden zijn veranderd en er anders wordt gekeken, of doordat de hele visie van de organisatie is verwisseld. Soms moeten er dingen gaan veranderen binnen een organisatie. Met een frisse blik kijken naar de werking van de organisatie of het bedrijf. Met verandermanagement kun je veranderingen doorvoeren die ervoor zorgen dat er ontwikkelingen binnen het bedrijf of organisatie plaatsvinden. Tegenwoordig zijn veel bedrijven hiermee bezig, er worden allerlei cursussen en trainingen over dit onderwerp gegeven. Maar wat is verandermanagement precies? Hoe draagt verandermanagement bij aan (veranderingen) in de organisatie? En wat levert het uiteindelijk op?

Wat is het?

Verandermanagement is het goed doorvoeren van veranderingen en verbeteringen. Regelmatig moet een organisatie kritisch kijken naar de werkwijze en de koers van het bedrijf. Maar er kritisch naar kijken is pas het begin van verandermanagement. Daarna moet er een plan van aanpak gemaakt worden. Alle punten waar er verandering en/of verbetering kan doorgevoerd worden, moeten aangepakt worden. Dit kan een moeilijk project zijn, welke gewoontes en systemen maken de organisatie sterk? En welke belemmeren de groei van de organisatie? Na deze beslissingen kunnen de veranderingen worden doorgevoerd. Dit kan een langere tijd duren, en ook een hoop moeite kosten. Uiteindelijk moet verandermanagement ervoor zorgen dat er verbetering komt op alle vlakken binnen een organisatie.

Wat levert het op?

Veel organisaties vragen zich af wat het uiteindelijke resultaat is van een cursus of training  verandermanagement. Dit is voor elke organisatie anders, dit hangt ook voor een groot deel van de inzet af. Ga het samen met BV Plan B gewoon eens aan! Kritisch durven zijn en open staan voor veranderingen zorgen voor een beter resultaat. Iedereen is onderhevig aan allerhande omslagen, dan is het logischerwijs ook nodig dat een bedrijf daarin mee gaat. Ga de uitdaging aan en houd de medewerkers op de hoogte. Communicatie is key!