Als ondernemer krijg je maandelijks te maken met een flink aantal kosten: de huur van je werkruimte, de software voor je boekhouding (of misschien besteed je alles wel uit aan een accountant), eventuele reiskosten en het loon van je werknemers. Daarom zijn alle manieren waarop je kunt besparen op deze kosten zeer welkom. Zo bouw jij steeds meer een buffer op en in sommige gevallen investeer je ook nog eens in je eigen ontwikkelingen.

Ga zuinig om met energie

Laten we als eerste beginnen met de werkruimte. Het stroom voor de computers en de verwarming kan resulteren in een hoge rekening aan het einde van het jaar. En dat is niet waar jij je zuurverdiende geld aan uit wilt geven. Bespaar daarom op deze kosten. Schakel de computers en andere apparaten helemaal uit aan het einde van de werkdag (doe altijd zelf nog even een extra check) of schakel de stroom uit. Maak intern ook goede afspraken over het gebruik van de verwarming, zodat je niet ook ‘s nachts aan het stoken bent. Heb je een vloerverwarming in je pand? Dan hoef je de rest van de radiatoren meestal niet aan te draaien. De warmte van de vloerverwarming gaat namelijk de hele ruimte door. Maar dan moet deze natuurlijk wel naar behoren werken.

Laat je werknemers thuis werken

Ben je maandelijks veel geld kwijt aan de reiskostenvergoeding voor je werknemers? Overweeg dan om ze een aantal dagen per week thuis te laten werken. Als ze al een tijdje bij je in dienst zijn kunnen deze werknemers prima zelfstandig aan het werk. Ze weten immers wat er van ze verwacht wordt op een dag. Voor je eigen gemoedsrust kan je altijd deadlines afspreken en gebruikmaken van software waar ze hun productiviteit in registeren. Op deze manier houd jij altijd het overzicht.

Volg zelf cursussen

Heb je ook een aantal internationale klanten? En huur je altijd een externe medewerker in die de Engelse taal goed beheerst om zo het contact goed te laten verlopen? Overweeg dan eens om deze taak zelf op je te nemen. Om te zorgen dat je dit zelfverzekerd aangaat, kan je altijd een korte opleiding volgen. In dit geval kan je Engels leren met een cursus. Hierbij leer je niet alleen goed Engels schrijven zodat je binnen no time een e-mail of offerte opstelt, maar ook hoe je deze taal spreekt. En dat komt zeker van pas als je een pitch moet houden of een workshop geeft namens jouw onderneming.