Een VPS is een Virtual Private Server; een machine die als een dienst verkocht wordt. Door het gebruik van en VPS kun je een groot aantal virtuele servers op een fysieke server plaatsen en gebruiken. Daardoor wordt de fysieke server beter en intensiever gebruikt.
Volledige vrijheid
Wat een VPS vooral biedt is volledige vrijheid; of het nou gaat om het beheer van de server, de keuze die je maakt van het OS of de te installeren software. Met een VPS kun je bovendien je software steeds up-to-date houden en prima beschermen tegen oneigenlijk gebruik. Het onderhoud van de hardware van de server waarop een VPS haar werk doet en zaken als bereikbaarheid van de netwerkverbinding tussen internet en server liggen in handen van een externe partij, voor het overige gebruik je de VPS in eigen beheer. De externe partij die de hosting verzorgd heeft derhalve geen ingang tot jouw besturingssystemen. Evenmin kunnen ze handelingen uitvoeren. Dergelijke ondersteuning wordt wel unmanaged ondersteuning genoemd.
Geen hardware aan te schaffen
Ja, je kunt het gebruik van een bladeVPS wel het alternatief noemen voor webhosting. Je host dan verschillende domeinnamen en gebruikt de VPS als webhostingserver. Voordeel is dat je nu geen hardware hoeft te kopen maar dus gewoon een deel van een server koopt of huurt. Zo bespaar je aanzienlijk maar heb je ondertussen wel dezelfde mogelijkheden als in het geval je een hele server koopt.
Eigen hoeveelheid RAM
Met VPS kun je bovendien meerdere niet-uitwisselbare besturingssystemen op een computer laten functioneren. De techniek rond een VPS richt zich vooral op het splitsen van een fysieke server in een aantal kleinere en virtuele servers. Een VPS krijgt een eigen deel resources, die gegarandeerd steeds beschikbaar is voor de VPS. Elke VPS beschikt over een eigen hoeveelheid aan RAM, eigen schijfruimte, een eigen besturingssysteem, een eigen serverload en ook over een geheel eigen bestandssysteem. Het tekent de onafhankelijkheid, iets dat ook de P van Private in de naam verklaart. Hoewel VPS-servers op één fysieke server staan, kunnen ze volledig onafhankelijk van elkaar hun werk doen. Heeft een bepaalde VPS een erg hoge load, dan ondervindt alleen die betreffende VPS daar hinder van en de rest dus nadrukkelijk niet.