De afgelopen jaren is het aantal vacatures in het onderwijs enorm gestegen. Meer dan veertig procent van de onderwijsvacatures is moeilijk te vervullen, aldus het UWV. Bijna één op de drie docenten gaat binnen nu en tien jaar met pensioen. Er zullen dus nog veel meer vacatures in het onderwijs bij komen. Een groot voordeel van werken in het onderwijs is dat de meeste werknemers binnen aanzienlijke tijd een vast contract krijgen. In dit artikel lees je over de vijf leukste vacatures in het onderwijs en de redenen waarom werken in het onderwijs zeker aan te raden is

De meest geplaatste vacatures in het onderwijs zijn voor de leraar basisonderwijs

Na een HBO studie van vier jaar aan de PABO mag je jezelf leraar of lerares basisonderwijs noemen. Als leraar geef je les op de basisschool, aan één of meerdere (samengevoegde) groepen. Als leraar ben je een ware duizendpoot. Je leert kinderen niet alleen lezen en schrijven, maar leert ze ook rekenen, gymnastiek en geografie. Als de leerlingen om en nabij de twaalf jaar oud zijn vertrekken ze naar de middelbare school. De reden waarom het zo leuk is om leraar basisonderwijs te worden, is omdat je heel veel leert van jonge kinderen. Zij houden je als het ware een spiegel voor.

Leer jongvolwassenen de exacte vakken

De moeilijkst vervulbare vacatures in het voortgezet onderwijs zijn de vacatures voor exacte vakken zoals scheikunde, natuurkunde en wiskunde. Ook blijft het lastig om geschikte docenten te vinden voor de talenvakken zoals Latijns, Frans en Duits. Het is erg leuk om als docent op een middelbare school te werken omdat je elke dag een nieuwe uitdaging hebt. Geen dag is hetzelfde. Je hebt de unieke kans om een positieve bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van de maatschappij.

Ondersteunend personeel in het onderwijs

Om de docenten te ontlasten heeft de overheid besloten om de komende jaren meer onderwijsassistenten in te gaan zetten. Een onderwijsassistent wordt ook wel klasse assistent genoemd. Terwijl de leraar de hoofdverantwoordelijkheid over de klas heeft, biedt de onderwijsassistent een paar extra verzorgende en begeleidende handen. Zo zijn er bijvoorbeeld klassenassistenten die bij de exacte vakken experimenten voorbereiden en materialen onderhouden. Er zijn veel vacatures in het onderwijs voor klassenassistenten.

Natuurlijk zijn er nog veel meer leuke vacatures in het onderwijs te vinden, zoals conciërge, coach, administratief medewerker of manager.