Je hebt het besloten; je wil een begrafenisondernemer worden. Het is een behoorlijk specifieke industrie, maar je voegt enorm veel toe aan de maatschappij. Net als de geboorte hoort ook de dood bij het leven. Hoe vervelend het ook kan zijn; iedereen verdient een mooi afscheid. Jij wil hiermee helpen en dat kan! Een begrafenisondernemer worden is echter niet simpel. In deze blog lees jij daar alles over. 

Jouw profiel

Als een begrafenisondernemer worden je wens is, zul je in een bepaald profiel moeten passen. Zo dien je bijvoorbeeld erg empathisch te zijn. De mensen die jij als klant hebt zijn in een, emotioneel gezien, niet al te beste staat. Je zult je hierin moeten verplaatsen en deze mensen zo goed mogelijk kunnen helpen zonder je emoties de overhand te laten krijgen. Je dient ook goed te luisteren. De overleden dierbare, maar ook de nabestaanden, hebben vaak allerlei wensen. Deze wensen moeten gerespecteerd maar bovenal gehandhaafd worden. Jij moet daarom enorm goed luisteren naar alles wat er gevraagd wordt. Ook moet je daarom erg goed het overzicht kunnen bewaren. Er is zoveel informatie, er zijn zoveel wensen en er is nog meer verdriet. Je moet er zijn voor de mensen, maar je tegelijkertijd ook beseffen dat er dingen geregeld moeten worden. Omdat deze dingen geregeld moeten worden, moet je duidelijk op een rijtje hebben wat er moet gebeuren en hoe je dit voor elkaar krijgt. 

Begrafenisondernemer worden

Een begrafenisondernemer worden vereist doorgaans geen reguliere opleiding. Tuurlijk, sommige bedrijven stellen er opleidingseisen aan mocht je een begrafenisondernemer worden bij hen, maar dit is in principe een vrij beroep. De opleidingen die worden aangeboden door bedrijven zelf zijn daarom vaak interne opleidingen. Dit betekent dat je binnen het bedrijf zelf wordt opgeleid tot begrafenisondernemer. Buiten dat kun je ook nog begrafenisondernemer opleidingen volgen in de vorm van cursussen. Deze opleidingen/cursussen zijn meestal op een niveau dat vergelijkbaar is met MBO niveau 3 of hoger. Als je de opleiding eenmaal hebt gevolgd, kun je in principe aan het werk als een begrafenisondernemer of kun je je eigen bedrijf starten.