Tegenwoordig raken steeds meer mensen overspannen en missen ze daardoor vele maanden of zelfs jaren van werk. Dit is voor niemand leuk. Voor de overspannen persoon niet, maar ook niet voor de werkgever die tevergeefs moet betalen voor iemand die zijn werk niet kan uitvoeren. Overspannen raken is dus een groot probleem, maar hoe ontstaat het?

Waar worden we overspannen van? 

In Nederland (en Amerika) is het schrikbarend hoeveel jonge mensen al kampen met de zogeheten “burn-out”. Dit komt omdat we steeds individualistischer worden. Jongeren worden steeds zelfstandiger en moeten ook steeds eerder zelf belangrijke keuzes maken. Daarnaast speelt social media een grote rol in het zelfbeeld wat we ons aanpraten. Jonge mensen kijken namelijk continu naar anderen die meer succes hebben, wanneer ze achterlopen geeft het ze ontzettend veel stress. Wat ook niet helpt is dat de kansen op de arbeidsmarkt alsmaar kleiner worden. Ook de woningmarkt staat onder druk. Door continu het gevoel te hebben om te moeten strijden voor een plekje, zorgt voor veel jongvolwassenen voor onrealistische druk. Uiteindelijk raken ze zo opgebrand dat ze overspannen raken. Hetzelfde principe geldt voor oudere generaties die overspannen thuis komen te zitten. Als je continu een taak moet doen waar je eigenlijk geen zin in hebt, maar bang bent om op straat te komen te staan als je deze taak niet doet, kom je in een vicieuze cirkel terecht waar je moeilijk uitkomt. Uiteindelijk leidt dit tot een “burn-out” waardoor je als het ware een beetje ontspoord. Het duurt heel lang om de trein weer normaal op de rit te krijgen omdat je jarenlang je ziel hebt verkocht.  

Re-integreren

Re-integratie wil zeggen dat je na een lange tijd van niet werken weer terugkeert naar de werkvloer. Het kan zijn dat je bijvoorbeeld een lange tijd niet hebt gewerkt door ziekte, een ongeval of een “burn-out”. Het re-integratieproces kan ontzettend lastig zijn, daarom raden we aan om een specialist zoals Dijk en van Emmerik in te schakelen. Met een persoonlijk begeleidingsplan ben jij binnen de kortste keren weer gezond genoeg om te werken.