Na een computer of laptop enkele jaren te hebben gebruikt zal deze onherroepelijk minder vlot opstarten en wat trager gaan worden. Dat komt niet doordat de harde schijf versleten is, maar doordat er in de loop der jaren dingen zijn geïnstalleerd die eigenlijk niet op je computer horen te staan. Daarbij moet je denken aan virussen, destructieve bestanden door phishing of illegale software. Soms kun je er niets aan doen dat die bestanden op je computer terecht komen. Ze zijn echter niet zo gemakkelijk te verwijderen. Bij de ICT kringloop kunnen ze dat wel. Vaak zelfs zonder dat je bestanden verloren gaan.

Een opfrisbeurt voor Windows

Als je computer niet meer wil opstarten is dat een klein drama, want dan kun je niet meer bij je persoonlijke bestanden. Je PC opnieuw installeren is dan de enige oplossing. Een PC opnieuw installeren gebeurt in enkele stappen. Als de harde schijf intact is worden eerst de persoonlijke bestanden veilig naar een ander opslagmedium verplaatst. Daarna wordt de harde schijf geformatteerd en vervolgens kan Windows opnieuw worden geïnstalleerd. Als laatste worden de persoonlijke bestanden teruggezet. De computer werkt dan weer als nieuw en meestal blijft het grootste deel van je privé bestanden bewaard.

Reddingsoperatie na crash van de harde schijf

De harde schijf in je computer is een tamelijk gevoelig mechanisch onderdeel, dat kapot kan gaan. Er is een aantal veel voorkomende oorzaken waardoor een harde schijf ermee ophoudt. Ten eerste als de computer is gevallen of een flinke klap heeft gehad. Een andere reden kan zijn dat de stroom is uitgevallen terwijl je met de computer aan het werk was. Maar ook virussen of kwaadaardige software kunnen ervoor zorgen dat de harde schijf niet meer toegankelijk is. Als eigenaar van de computer kun je dan niet veel doen. Maar bij de ICT kringloop is bestanden herstellen mogelijk met speciale apparatuur.

Schade beperken

Als je harde schijf is gecrasht is dat een veel ernstiger probleem dan wanneer de computer niet meer opstart. Bij een crash helpt het niet om Windows opnieuw te installeren. Als je je computer naar de ICT kringloop brengt zal eerst worden geprobeerd om zoveel mogelijk bestanden en foto’s te ‘redden’. Beschadigde bestanden kunnen soms worden hersteld. Alle persoonlijke data die nog bruikbaar is wordt op een USB-stick gezet. Vervolgens kan worden geprobeerd om het kapotte deel van de harde schijf uit te schakelen. Met het resterende deel van de schijf kan de computer vaak nog prima functioneren. Als dat niet lukt, is een andere harde schijf nodig.