Eén van de meest kwetsbare onderdelen van je smartphone en laptop is de adapter. Dat is het losse apparaat, waarmee je de accu kunt opladen en het device op het lichtnet kunt gebruiken. Als dat kapot gaat kun je de laptop of smartphone niet meer gebruiken, vooral als het om een wat ouder type gaat. Bij de oudere smartphones werd tot enkele jaren geleden nog een adapter geleverd, die alleen op dat toestel paste. Nu heeft elke smartphone een universele aansluiting via USB, waarmee hij kan worden opgeladen. Als je nog een oude smartphone hebt en de voeding is kapot, dan kun je online een passende accu adapter bestellen.

Slijtage door gebruik

Een accu adapter gaat meestal niet kapot doordat je hem gebruikt, maar vooral doordat je hem na gebruik telkens opbergt om mee te nemen. Daarbij wordt de snoer om de hand opgerold. Zo’n snoertje is erg dun en door het oprollen draaien de kabeltjes binnenin het snoer om elkaar heen. Op den duur knapt één van die dunne binnen kabeltjes en dan doet de adapter het niet meer. Zo’n breuk is nauwelijks te herstellen. Want het is vrijwel onmogelijk om een nieuw snoertje aan de adapter te maken. De enige oplossing is een compleet nieuwe adapter te bestellen.

Accu adapter voor een laptop

De meeste adapters voor laptops, vooral voor de modellen van 10 jaar of ouder, zijn vaak wat minder kwetsbaar dan de nieuwere types. Vroeger werden er wat dikkere snoeren gebruikt, die minder snel kapot gaan. Als dat toch gebeurt, moet je een nieuwe accu adapter bestellen. Daarbij moet je goed opletten dat je het juiste type bestelt. Meestal staat er wel bij voor welk soort laptop een vervangende adapter geschikt is. Maar het kan geen kwaad om te controleren of de spanning, het vermogen en de aansluitplug overeenkomen met die van je oude adapter.